Familie De Rooy blikt terug op 100 jaar De Rooy

Familie De Rooy blikt terug op 100 jaar De Rooy

Het is tijd voor feest! Want deze maand bestaat ons transportbedrijf maar liefst 100 jaar. In augustus 1923 richtte Graad de Rooy het bedrijf op. In 1965 nam zijn zoon Jan het stokje van hem over en sindsdien groeide het bedrijf flink: van veertien naar 400 trucks. In 1997, alweer zesentwintig jaar geleden, stapten ook zijn kinderen in de zaak. Samen met Jan, Gerard en Anneke blikken we daarom terug op de afgelopen 100 jaar De Rooy én kijken we uit naar de toekomst van dit bijzondere familiebedrijf.

Een begrip in de transportwereld

Na een wandeling over het drukke bedrijventerrein in Son, langs de Dakar-trucks en de werkplaats, kom je uit bij het kantoor van Jan de Rooy. Aan het bureau, achter zijn telefoon die netjes op een standaard ligt, brengt hij zijn dagen door. Want hoewel hij zich niet meer bezighoudt met de dagelijkse stand van zaken, kan hij toch niet hélemaal afstand nemen van het bedrijf. Zowel letterlijk, als figuurlijk.  

“Het dagelijkse komen en gaan laat ik aan hen over”, zegt hij terwijl hij gebaart naar zoon Gerard en dochter Anneke, die naast hem aan tafel zitten. “Dat kunnen zij heel goed samen, dat hebben ze wel bewezen. Daar hoef ik me niet meer mee te bemoeien – ik ben heel trots op hoe zij het aanpakken. Maar auto’s blijven toch mijn passie. Daarom heb ik nu een kantoor naast de garage. Ik houd me bezig met de bouw en alles daar omheen. Dat vind ik gewoon leuk”. 

High-en-heavy transport

Dat Jan niet zomaar afstand kan nemen van De Rooy, is ook niet zo gek. Want in de ruim vijftig jaar dat hij aan het roer stond, maakte het bedrijf mooie stappen. Toen hij begon, vervoerde De Rooy bijvoorbeeld nog verschillende soorten ladingen. Daarvan is er nu nog maar één over: high-en-heavy transport. En waar De Rooy in 1965 nog veertien vrachtwagens telde, groeide dat inmiddels uit naar 400. 

Doen waar je goed in bent

Onder Jans leiding groeide De Rooy dus uit tot een bijzonder succesvol bedrijf. Hoe hij dat voor elkaar kreeg? Volgens hem is de sleutel tot succes: doen waar je goed in bent. Hij vertelt: “Transport is altijd nodig. Dat zal nooit veranderen. Die vrachtwagens die we vervoeren, zullen dus ook altijd nodig blijven. Ons uitgangspunt is daarom dat we gewoon blijven doen waar we goed in zijn. Op die manier komt er vanzelf van allerlei mooi werk op ons pad.”  

Geen klanten maar partners

Zoon Gerard, die tegenwoordig de touwtjes van De Rooy in handen heeft met zijn zus Anneke, vult aan: “Wij investeren in relatiebeheer. We werken niet met klanten, maar met partners. Er is slechts een handjevol spelers in de markt die ons vervoer nodig heeft. Daarom werven we niet veel nieuwe klanten, maar zetten we juist in op duurzame en hechte relaties met onze bestaande partners. Die samenwerking is vrij uniek binnen de transportwereld.”  

Al 100 jaar aan bijzondere klantrelaties

En doordat die band zo hecht is, ontstaan er bijzondere klantrelaties. Bijvoorbeeld met het Eindhovense DAF. De relatie tussen deze twee bedrijven ontstond al in 1954, bijna zeventig jaar geleden. En niet alleen groeide de twee bedrijven met elkaar mee, óók Gerard groeide op met deze samenwerking en heeft daardoor veel jeugdherinneringen aan het bedrijf.  

“Er zijn meerdere DAF-locaties in Eindhoven. De vierde locatie, DAF-4, was gekscherend de kroeg waar de directie en werknemers een biertje dronken. Ik weet nog goed dat ik daar als klein manneke biertjes stond te tappen. Sommigen van hen herkennen mij daar nu nog van”, grinnikt hij. “En de directie van DAF kwam op de verjaardag van ons mam. Voor ons was dat de normaalste zaak van de wereld – zo was die relatie tussen DAF en De Rooy gewoon.”  

Opgegroeid op de zaak

Net als Gerard, kijkt ook zijn zus Anneke met warme gevoelens terug op haar jeugd tussen de trucks. Ze vertelt: “Ik vond die vrachtwagens mateloos interessant. Als kind kun je je natuurlijk geen betere speeltuin wensen, dan zo’n enorm bedrijventerrein. Ik speelde hier dan ook altijd met vriendinnetjes, dat vond ik superleuk.”  

Gerard vult aan: “Voor ons was het logisch dat we het bedrijf ooit zouden overnemen. Héél vroeger riep ik nog wel eens dat ik schipper wilde worden. Maar dat plan liet ik toch al snel varen, ik vond die trucks veel leuker. Op school had ik dan ook alleen interesse in de vakken die ik met transport te maken had, zoals aardrijkskunde. De rest sloot ik af met een mager zesje – dat was genoeg.”  

Trotse vader

Of Jan altijd al hoopte dat Gerard en Anneke het bedrijf ooit zouden overnemen? “Daar droomde ik natuurlijk wel van. Maar als ouder kun je niet afdwingen dat je kinderen dat leuk vinden – daar heb ik geluk mee. Het is fantastisch om zo’n passie te delen met je kinderen. Inmiddels staan zij alweer zo’n vijf jaar aan het roer en ik ben heel trots op hoe ze het doen.” 

Een vuurdoop

Maar Gerard en Anneke hebben het in die tijd niet makkelijk gehad. Sterker nog: ze kregen het vuur aan de schenen gelegd. Gerard vertelt: “De chipcrisis, COVID-19, de oorlog in Oekraïne – het waren stuk voor stuk grote uitdagingen. Op zo’n moment is het belangrijk om nuchter te blijven en niet in paniek te raken. Ons motto is dan ook: niet lullen, maar poetsen.” 

Anneke voegt toe: “Ik ben trots op hoe we daarmee omgingen. We stuitten van de ene onhandige situatie op de andere, maar uiteindelijk kwamen we er sterker uit. Onze positie in de markt is nu nóg sterker dan hij al was. Dat is toch een mooie prestatie.”  

Een betrouwbaar team

In die lastige periodes is goed personeel onmisbaar, volgens Gerard. Hij vertelt: “Vroeger zat de business anders in elkaar. Toen kon je een groot deel van het werk zelf verzetten. Maar het bedrijf is flink gegroeid en om het draaiende te houden heb je een goed en betrouwbaar team nodig. En dat hebben we! Van de boekhouders en planners tot de monteurs en chauffeurs – en iedereen daar tussenin. Ze zijn stuk voor stuk experts in hun eigen vakgebied.  

Samen zetten we zo de schouders onder iedere uitdaging waarmee we te maken krijgen. Een bedrijf overnemen is altijd spannend – vooral wanneer jouw naam op de deur staat. Maar wanneer je ook nog te maken krijgt met zulk soort situaties, heb je gewoon een betrouwbaar team nodig. We zijn hen daarom ook enorm dankbaar. Zonder hen hadden we het niet gered.”  

De volgende generatie De Rooy

Of de volgende generatie De Rooy al in de startblokken klaarstaat? Anneke en Gerard kijken elkaar lachend aan. “Dat weten we nog niet”, zegt Gerard. “Mijn dochter heeft nu negen weken zomervakantie. Om haar toch een beetje bezig te houden, helpt zij nu een beetje op de administratie. Maar of één van onze kinderen ooit in het bedrijf stapt? We zouden het fantastisch vinden. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat zij iets door waar ze blij van worden.”  

Werken bij De Rooy

Wil jij graag werken bij dit bijzondere familiebedrijf? Dat kan! Neem een kijkje bij de vacatures op onze website en solliciteer direct.  

 

Scroll naar boven